7 мита за избелването на зъби

May 26, 2020

1. Клиничното избелване уврежда зъбите.

В практиката си зъболекарите използват 2 основни вещества за избелване на зъбите – водороден пероксид и карбамид пероксид. Множество клинични изследвания показват, че тези вещества не увреждат зъбните тъкани – те отделят кислородни радикали, които навлизат в неравностите и естествените зъбни структури и взаимодействат с натрупаните там органични съединения, причинители на оцветяванията, като по този начин оказват избелващо действие.

2. Алтернативните методи за избелване са по-ефективни и по-полезни.

Из интернет можем да попаднем на безброй методи за избелване в домашни условия с вещества и пособия, които използваме в ежедневието по други причини. Тези методи не само, че могат да имат съмнителен и дори нулев ефект, но и могат да увредят необратимо здравите зъбни структури. Някои от тях са:
• Паста от активен въглен – активният въглен е добре изследвано вещество, често използвано в токсикологията. На теория той може да абсорбира и неутрализира някои от веществата, причиняващи оцветявания, но на практика действието му е повърхностно, а оцветяванията най-често се намират в по-дълбоките слоеве на зъбите.
• Паста от сода бикарбонат (сода за хляб) – измиването на зъбите с паста от сода бикарбонат може да постигне задоволителен естетичен ефект след първото измиване, но това се дължи по-скоро на премахване на плаката и повърхностните оцветявания. По-лошото в случая е, че содата е силен абразив за емайла и дентина и прилагането на този метод може необратимо да увреди здравите зъбни тъкани.
• Пюрета и сокове от ягоди/лимон/папая и др.
Опасността от употребата на тези средства идва от съдържащите се в много плодове естествени киселини. При продължително прилагане киселините взаимодействат с емайла, като го правят силно разтворим за слюнката. Така се нарушава зъбната структура и се увеличава риска от развитие на кариес.

3. Избелващите лентички от магазина действат също толкова добре, колкото професионалното избелване.

Повечето от свободнодостъпните средства за избелване, като избелващите лентички, съдържат същото вещество, използвано и за клинично избелване – водороден пероксид – но в по-ниски концентрации. Поради тази причина те са по-малко ефективни, а избелващият ефект се постига по-бавно. Нещо повече – тъй като употребата им не е контролирана от клиницист, използването им може да доведе до увреждания на венците и лигавицата на устната кухина.

4. Ефектът от избелването в кабинета е перманентен и еднократното посещение е достатъчно.

Напротив. Със стареенето зъбите по естествен начин променят цвета си към по-тъмен. В по-кратки срокове зъбите могат да потъмнеят от оцветителите, съдържащи се в някои храни и напитки – червени вина, кафе, кока кола, чай и др. За това някои лекари препоръчват тези продукти да се избягват или да се приемат чрез сламка. Въпреки препоръките, най-удачно е да се правят поддържащи процедури за избелване през периоди, определени от денталния лекар.

5. Пломбите и изкуствените коронки също се избелват.

Избелващите вещества въздействат само върху естествените зъбни структури. След избелване могат да възникнат несъответствия между цветовете на зъбите и на изкуствените материали, използвани за възстановявания – обтурациите (пломбите) и коронките ще изглеждат по-тъмни на фона на избелените зъби и ще възпрепятстват постигането на желания естетичен ефект. Поради тази причина вашият дентален лекар може да ви препоръча подмяна на конструкциите или да ви предложи избелване преди предстояща възстановителна работа.

6. От избелването ще получа болки, които няма да отшумят.

Понякога след процедурите за избелване се появява зъбна свръхчувствителност. Появата й зависи от различни фактори – продължителност на избелването, концентрация на избелващия агент, индивидуални особености на зъбните тъкани. Тази чувствителност е преходна и принципно отшумява в рамките на няколко седмици. Въпреки това зъболекарят ви ще съобрази процедурите така, че да сведе до минимум шанса за поява на болка.

7. По-добре е да използваме гел с по-висока концентрация.

Избелващите средства притежаващи по-висока концетрация карбамид пероксид или водороден пероксид избелват зъбите по-бързо, но и повишават риска за развитие на зъбна свръхчувствителност. Освен това след „бързо“ избелване със силни агенти, зъбите могат и по-бързо да потъмнеят. За това изборът на концентрация на избелващия гел е редно да става след консултация с дентален лекар.