Д-р Иван Станчев: Заведете детето си на стоматолог още с поникването на първите зъби

Jun 23, 2020

 Стоматологът д-р Иван Станчев е завършил медицинския университет в София. Баща му също е зъболекар. Съосновател е на Дентално студио N7. Не спира да се развива и да търси нови предизвикателства в работата си. Новите технологии са част от ежедневието му и според него именно те са бъдещето на медицинската професия. В свободното си време обожава народните танци и е активен танцьор. Специалистът отговоря пред Dir.bg на въпросите, които най-често ни вълнуват, когато трябва да се погрижим за здравето на зъбите си.

- Д-р Станчев, до колко храната е решаваща за здравето на зъбите ни? Има ли продукти, които е добре да не употребяваме често и категорично ли не трябва да пием много горещ чай, за да не засягаме емайла?

- При спазване на отлична орална хигиена видът на храната, която приемаме, не би повлиял на денталното здраве. Факт е обаче, че богатата на бързи въглехидрати храна (сладкиши, продукти от тесто, безалкохолни напитки) доста бързо снижава нивото на pH в устата непосредствено след хранене и благоприятства развитието на кариесогенни микроорганизми в устната кухина. Този вид храна е причина и за някои от най-разпространените метаболитни заболявания в световен мащаб, и за това често съветваме пациентите да ограничат консумацията й. Както всеки твърд материал, така и емайла може да се деформира, когато е подложен на стрес. Такъв стрес може да бъде голямата промяна в температурата. Трябва да избягваме да редуваме много горещи и много студени храни, тъй като термичният стрес може да доведе до пукнатини в емайла, който да направят зъбите ни много чувствителни и склонни към фрактури.

- Колко често трябва да ходим при стоматолог за почистване на зъбен камък?

- В своята практика прилагам индивидуален подход към всеки пациент. След оценка на зъбния статус и способността на пациента за адекватен контрол на плаката преценявам дали са нужни по-чести визити или е достатъчно едно посещение на 6 месеца. Това е абсолютно достатъчно за пациент, който перфектно спазва инструкциите ми и поддържа безупречна орална хигиена, но при случаи на гингивит, пародонтит и други заболявания на венците, се налагат по-чести посещения за професионална орална хигиена.

- Посъветвайте родителите - кое е най-важното за поддържането на детските зъби? На каква възраст трябва да започнат прегледите? Трябва ли през определен период да се прави такъв, дори да няма видим проблем? Как да реагират, когато изниква постоянен зъб, преди да е падна съответния временен?

Най-добрият начин да постигнем адекватна орална хигиена при децата е да мотивираме тях и техните родители в борба с натрупването на плака. Когато знаят какво е плаката и до какви проблеми води, стават по-склонни да следват нашите съвети. Препоръчваме на младите родители да доведат детето за първи път в клиниката, още с поникването на първите зъби. Така можем да предотвратим развитието на кариес на ранното детство, но освен това и помагаме на детето от рано да свикне със средата в денталния кабинет. Правилно е детето да идва на профилактичен преглед с пробива на всеки следващ млечен зъб или поне два пъти годишно. Така можем да следим за проблеми в зъбния пробив, но и да овладеем появата на кариес, тъй като при млечните зъби той прогресира доста по-бързо и агресивно.

- Дайте препоръки и за най-възрастните хора - има ли нещо, което задължително трябва да правят?

- На най-възрастните също препоръчваме редовните профилактични посещения. При тях освен контрол на пародонталните заболявания се налага и скрийнинг за орален рак, тъй като рискът от поява на новообразувания в устната кухина се увеличава с нарастване на възрастта на пациента.

 

Връзка към статията в Dir.bg